20 Kasım 2016 Pazar

DÜNYADA MANTAR SEKTÖRÜ


·
         Dünya gıda örgütü FAO verilerine göre, dünyada yıllık mantar üretim miktarı 3,5 milyon tonu bulmaktadır. Bu miktarın  % 60 ’ını 6 ülke (Amerika, Fransa, Hollanda, İtalya, Polonya  ve Çin ) ,  % 40 ‘ını ise 64 dünya ülkesi) üretmektedir  


·         Ülkemizde yıldan yıla üretim artış gösterse de iç pazara bile yeterli gelmemektedir, 
·         İstiridye Mantar üretimi son derece basit atık malzemelerle üretilebilmektedir. Buğday samanı, reçinesiz odun talaşı, pamuk telefi, mısır koçanı, pirinç kavuzu ve benzeri malzemeler bir takım işlemlere tabi tutulup tabiattakine benzer uygun ortam ( ısı, nem, havalandırma  ve ışık ) sağlandığı vakit istiridye mantarını oluşturuyorlar. 
·         İstiridye mantarının içerik ve besin değerleri çok makbuldür, tadı ete çok yakın lezzetli bir yiyecek olmasının dışında bir anlamda ilaç gibi bir besindir.
·         Ülkemizde daha çok yaş ya da salamura olarak kullanılan kültür mantarından fazla olarak istiridye mantarının dünya pazarında toz yada kurutulmuşunun ayrı pazarı vardır.







·         Dünyada yenilebilir olan mantarların dışında tıbbi amaçlar için özel önemlerle üretilen çok değerli mantarlar da vardır. Japonların ölümsüzlük mantarı dedikleri Reishi – Ülkemizde 100 gramı 80-90 TL gibi uçuk fiyatlarla internette pazarlanmaktadır.



·         Bu kıymetli mantarlar ülkemizde bazı bölgelerde tabiat ortamında doğal olarak üremekte ancak bilgi yetersizliğimiz nedeniyle yeterince değerlendirilememekte, üretimleri artırılıp ekonomik değer haline getirilememektedir.
·         Ülkemizde ağırlıklı olarak el gücü ile hazırlanan istiridye mantarı üretimi bu sektörde yol kat etmiş ülkelerde nerdeyse tam otomasyon halinde üretilmektedir.
·         Daha birçok sebebi ekleyip konuyu uzatabiliriz ama özetle ülkemiz bu konuda yaya kalmıştır ve varlık içinde yokluk yaşamaktadır. 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder