· Dünya gıda örgütü FAO verilerine göre, dünyada yıllık mantar üretim miktarı 3,5 milyon tonu bulmaktadır. Bu miktarın % 60 ’ını 6 ülke (Amerika, Fransa, Hollanda, İtalya, Polonya ve Çin ) , % 40 ‘ını ise 64 dünya ülkesi) üretmektedir
· Ülkemizde yıldan yıla üretim artış gösterse de iç pazara bile yeterli
gelmemektedir,
· İstiridye Mantar üretimi son derece basit atık malzemelerle
üretilebilmektedir. Buğday samanı, reçinesiz odun talaşı, pamuk telefi, mısır
koçanı, pirinç kavuzu ve benzeri malzemeler bir takım işlemlere tabi tutulup
tabiattakine benzer uygun ortam ( ısı, nem, havalandırma ve ışık )
sağlandığı vakit istiridye mantarını oluşturuyorlar.
· İstiridye mantarının içerik ve besin değerleri çok makbuldür, tadı ete çok
yakın lezzetli bir yiyecek olmasının dışında bir anlamda ilaç gibi bir
besindir.
· Ülkemizde daha çok yaş ya da salamura olarak kullanılan kültür mantarından
fazla olarak istiridye mantarının dünya pazarında toz yada kurutulmuşunun ayrı
pazarı vardır.
· Dünyada yenilebilir olan mantarların dışında tıbbi amaçlar için özel
önemlerle üretilen çok değerli mantarlar da vardır. Japonların ölümsüzlük
mantarı dedikleri Reishi – Ülkemizde 100 gramı 80-90 TL gibi uçuk fiyatlarla
internette pazarlanmaktadır.
· Bu kıymetli mantarlar ülkemizde bazı bölgelerde tabiat ortamında doğal
olarak üremekte ancak bilgi yetersizliğimiz nedeniyle yeterince
değerlendirilememekte, üretimleri artırılıp ekonomik değer haline
getirilememektedir.
· Ülkemizde ağırlıklı olarak el gücü ile hazırlanan istiridye mantarı üretimi
bu sektörde yol kat etmiş ülkelerde nerdeyse tam otomasyon halinde
üretilmektedir.
· Daha birçok sebebi ekleyip konuyu uzatabiliriz ama özetle ülkemiz bu konuda
yaya kalmıştır ve varlık içinde yokluk yaşamaktadır.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder