Temizlenmiş,
nemlendirilmiş ve rahatsız edici kokusu kalmamış kompost malzemesine misel
ekimi/aşılanması el ya da otomatik makinelerle yapılmaktadır.
Bilim insanları
kompost içindeki misel oranının kompost toplam ağırlığının max % 5’ i olması
gerektiğini söylemektedirler.
Miselin bu oranlarda
eklenmesi kuluçka dönemini hızlandıracak, az eklenmesi ise kuluçka döneminin
uzun süre almasına neden olacaktır.
Biz
uygulamalarımızda % 2-2,5 uygulamaktayız. Bu orana göre kuluçka döneminin
tamamlanması 15-30 gün sürmektedir.
Misel ekimi ile kompostun tamamlanmasının, el ile yada
makine ile yapılmasına rağmen farklı uygulamaları vardır. Bunu amatörlerin,
küçük işletmelerin ya da büyük işletmelerin uygulamalarına bakarak açıklayalım.
Amatör ya da hobi
amaçlı uygulamalarda kompost miktarı az ve kuluçkahane küçük olacaktır.
Dolayısı ile hazırlanan kompost malzemesine uygun oranda eklenen misel,
malzemeye karıştırılıp doğrudan naylon torbalara doldurulduğu gibi, katman
katman (bir katman kompost malzemesi, bir katman misel ardışık olarak) da
doldurulup ağzı kapatılabilmektedir.
|
|
|
Seçilmiş ve
6-8 cm boyunda kırpılmış samanın yıkanması
|
Samanın sıcak
suda sterlizesi
|
Samanın
serilmesi
|
|
|
|
Samanın 22-24
0 C ‘ a kadar sogutulması
|
Kompost dolumunun başlaması
|
Misel ekimi
|
|
|
|
Dolumun tamamlanması
|
Kuluçka dönemi
|
Ve hasat
|
Küçük işletmelerde,
bir tarafında farklı şekilde (konik ya da silindirik ) düzenlenmiş torba dolum
ağzı hazırlanmış tezgahlara serilen malzemeye uygun oranda miseli eklenir,
iyice karıştırılıp (miselin malzeme içinde eşit dağılımı için ) seçilmiş naylon torbalara insan gücüyle
doldurulup ağzı kapatılmaktadır.
|
|
|
Büyük işletmelerde kullanılan yarı ya da tam otomatik oluşturulmuş sistemlerde, sterilize edilmiş kompost malzemesi ile miseller üretim hattında uygun yerlere konmakta ya da bir diğer makine ile beslenmektedir. Kompost imalatının tamamlanması için kalan işlemi (karıştırma ve dolum )kısmen makinenin kendisi, kısmen insan gücü tamamlamaktadır.
|
|
|
Otomatik kompost dolum makinesi
|
Çalışanlar
|
Beslemeyi yapan forklift
|
|
|
|
Besleme
|
Üst bunkerden misel beslemesi
|
Miselin karıştırılması
|
|
|
|
Torbalara dolum
|
Torbalara dolum
|
Dolan torbaların elevatörle traktöre nakli
|
Misel eklenmesi
tamamlanmış kompostun muhafazası için çeşitli renk ve ebatlarda naylon torba,
plastik kova veya kasa gibi farklı malzemeler kullanılabilir. Daha ekonomik ve taşınabilir olması
bakımından plastik siyah torbalar tercih edilmektedir.
|
|
|||
|
|
|||
Bu torbaların
ebatları 20-50 cm çaptan 100-150 cm boya kadar uygulandığı gibi dolum yoğunluğu
çok gevşekten çok sıkıya kadar uygulanmaktadır.
Biz 25cm çapında 70
cm boyunda siyah naylon torba kullanmaktayız. Dolumları ise orta sıkılıkta,
bastırmadan yapmaktayız. Bu şekilde toplam torbalanmış kompost ağırlığı 8-10 kg
gelmektedir..
Kompostun
torbalanması bittiğinde ağzı kapatılır ve torba yüzeyine, misel içeriğindeki
sporlarla yeni oluşacak sporların ihtiyacı olan oksijenin girişi veya değişim
geçiren kompost içeriği nedeniyle oluşan karbondioksitin çıkışı için sterilize
edilmiş toplu iğne ile (8-10 cm de bir ) mikro delikler açılır.
Bu şekilde
hazırlanmış siyah torbalarda, kuluçka döneminde misel sarımı daha seri bir
şekilde oluşmaktadır.
Kuluçka dönemi
sonrası mahsulün torba dışında oluşması için açılması gereken ortalama 2 cm
çaplı hasat deliklerinin gerekliliği yüzünden birçok üretici kompost karışımını
doğrudan hazır delikli torbalara yapmaktadırlar. Kuluçka döneminde bu büyük
deliklerin varlığı, kontrol edemeyeceğiniz sinek vb. ile bunların taşıyacağı
zararlı mikro organizmaların üretime zarar vermesine neden olabilir. Bu sebeple
doğru olan hasat deliklerinin kuluçka dönemi sonunda açılmasıdır. Hatta ne
kadar hijyenik ve steril olarak hazırlanmış olsa da kompost içeren torbalara
askıya alındıkları yada yerleştirildikleri raflarda klorak içeren su ile yüzey
temizliği uygulanmasında yabancı mikro organizmalardan gelecek zararlardan
korunma anlamında güzel bir önlemdir.
Üretimin devamı için
belli oranda misel içeren, torbalanmış kompostlarda kuluçka işlemini başlatmak
gerekmektedir.Kuluçka dönemi, misellerin kompost malzemesiyle yaptığı farklı
bir fermantasyon olup, kompostun belli bir ortamda istenen nem ve hava kalitesi
ile gereken ısı ve ışık altında belli bir süre (15-30 gün ) tutulmasıyla
sağlanır. Kuluçka döneminde oksijen ve ışık ihtiyacı yok denecek kadar azdır,
ortamda oluşan karbondioksit misel gelişimi için daha uygundur. Olması gereken
ortam değerlerini özetlersek:
KULUÇKA
DÖNEMİ OLMASI GEREKEN ORTAM DEĞERLERİ
|
|
SICAKLIK
|
20-25 0
C
|
RUTUBET
|
80-95%
|
KARBON DEĞERLERİ
|
1500- 3500
PPM
|
AYDINLATMA
|
1 SAAT /
GÜN
|
30- 32 0C ‘ ta misellerin öldüğü düşünülürse, torbalanmış kompost torbasında iç sıcaklık 23-28 0C ‘ a kadar kabul edilebilir sıcaklıktır.
Hasat dönemi öncesi
yavru mantar adayları oluşuncaya kadar, hazırlanmış kompostlarınızı kuluçka
ortam değerlerini sağlayabileceğiniz herhangi bir yerde muhafaza edebilir,
kuluçka dönemini tamamladıkları zaman hasat ortamına alabilirsiniz.
Ancak bu ekstra
işçilik ve zaman kaybı ile istenmeyen durumlar yaratır (aktarma başlı başına mükerrer
işçiliktir, ekonomik kayıptır. Aktarma esnasında stabil hale gelmiş, sarımı
tamamlanmış kompostların, torba içinde olsalar bile dağılmaları söz konusudur.
Yeniden eski stabilitelerini sağlamaları süreç alacaktır. Aynı şekilde kuluçka
dönemi sonu oluşmuş mantar adayı pinlerin taşınma esnasında bir yere
sürtünmeleri, parçalanmaları söz konusudur. Bu sebeple hazırlanıp yerleştirilen
kompostların kuluçka ve kuluçka sonrası aynı mekanda olmasında fayda vardır.
Hazırlanan kompostlar tek seferde yerleştirilir, kuluçka dönemi tamamlandığında
sadece ortam değişkenlerinin (sıcaklık, nem, ışık ve hava ) değerleri
ayarlanarak hasat aşamasına geçilmiş olur.
Kuluçka dönemi
sonunda başlangıçta orijinal rengi sarı ya da grinin tonları olan saman ya da
pamuktan yapılmış kompost, kuluçka dönemi sonunda lor peyniri görüntüsünde
beyaz hale gelir. Yüzey süzme yoğurt kıvamındadır, mantar adaylarının olduğu
yerlerde öbeklenmeler oluşur. Bu size o noktalardan mantar geleceğinin işaretidir.
Artık o noktalara hasat deliklerini ( yaklaşık 2-4 cm ) açmakta fayda vardır.
|
|
|
Kuluçka dönemi başlayalı birkaç gün
olmuş kompostun durumu
|
Kuluçka dönemi ortasındaki kompostun durumu
|
Kuluçka
dönemi sonuna
doğru kompostun durumu
|
Hasat deliklerini
pratik olarak falçata yardımı ile (yüzeye +
çizerek) yada özel kesiciler yardımı ile yapabilirsiniz. Eğer hasat delikleri
açılmış siyah poşet kullanıyorsanız bu işlemi yapmanıza gerek yoktur. Zira kuluçkasını
tamamlamış olan sporlar ışık gördüğü yerden (deliklerden) pin oluşturacaktır.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder