2 Kasım 2016 Çarşamba

BAZI HATIRLATMALAR


·        Bu işi evinizin bir odasında yada bodrumunda hobi amaçlı yapacaksanız hiçbir kanuni prosedür gerekmiyor,

·        Bu işi köyde/ mezrada ticari amaçlı yapacaksanız ziraat odasına ve o yerin ilgili tarım müdürlüğüne (çiftçi kayıt ) kayıt olup vergi ödemeden  üretiminizi yapıp direk semt pazarlarına yada bu tarz pazarlara ürün tedarik edenlere verebilirsiniz,

·        Bunların dışında bu işi daha büyük ölçekte yapmak, ürününüzü her yerde herkese  satmak istiyorsanız, adınıza kuracağınız özel yada oluşturacağınız tüzel kişilikle maliyeye kaydolmanız gerekmektedir.





·        Maliyeye kaydolmanız, devlet sistemine kazancınızdan pay vermeniz resmi anlamda iş tamam anlamına gelse de, sadece maliyeye kaydolmakla  iş bitmiyor. Esnaf kefalet, sebze ve meyve üreticileri odasına da kaydolmanız gerekiyor. Ancak buraya kaydolduğunuz vakit ipotek karşılığı esnaf kefalet kurumunun sağlamakta aracı olduğu ucuz / uzun vadeli kredilerden istifade ediyorsunuz.







·        Markete vereceğiniz ürünlerinizin üstünde,  ürününüzün özet içeriğinin , gramajının, işletmenizin kayıt no sunun,  adresinizin yazılı olduğu, etiketinin ( stikır ) olması gerekir. İşletme kayıt nosu alabilmeniz için, bir gıda mühendi marifetiyle işyeri kapasite raporu hazırlatıp ilgili tarım md. ‘ ne başvurmanız gerekmektedir.



·        Ticari hayatta var olabilmeniz için kaliteli ve sürekli ürün sağlayabilmeniz gerekir. İstiridye mantarı üretiminin miselden kuluçkaya, kuluçkadan hasat sonuna kadar ortalama 90 günlük bir süreç aldığını göz önüne alırsanız, elinizde sürekli ürününüzün olması için en az 2 yada 3 ünite üretim yerinizin olması, bunların üretimlerinin  aynı anda değil birbirinin bitişine endeksli şekilde planlanması gerekir.

·        İstiridye mantarının olmazsa olmazlarından misel ve kompost tedariği, ülkemizde henüz çözüme ulaşmış gözükmemektedir. Bu iki malzeme yüzünden ticari anlamda yara almış, aldanmış veya aldatılmış çok kişi vardır. İşin doğrusu ve gereği, eğer 2 yada 3 üniteniz varsa bu malzemeleride (misel ve kompost ) kendinizin üretmesidir. Bu ihtiyaçlar içinde ayrıca bir kompost hazırlama ve fermantasyon yeri (her biri ortalama bir ünite yer kaplar ) oluşturmanız lazımdır.

·        Hiç bahsetmediğimiz konulardan biri soğuk hava deposu ihtiyacıdır. Gerek hasadını yaptığınız ürünlerinizi kısa süre muhafaza edeceğiniz, gerekse kompost hazırlanması için getirttiğiniz veya kendi hazırladığınız miselleri muhafaza etmeniz için en azından 8-10 m2 oturumlu bir soğuk hava deponuzun olması kaçınılmazdır.

·        Elektrik kesintisi için jeneratör, su kesintisi için su deposu, kaliteli su için ekstra bir su arıtma sistemi oluşturmak gerekliliği de tartışılmayacak konulardandır.

·        Gıda anlamında et lezzetinde, vitamin ve mineral içeriği etten daha faydalı bir ürün üretiyorsunuz, zira içinde hiçbir tabii yada suni gübre yok, toprak yok, kimyasal yok, mikro organizmaların çalışıp en güzel şekilde ürününüzü oluşturması için, bu üretimin her aşamasında en azami hijyen ve sterilizasyon kurallarına uyuyorsunuz, basit bir kanatlı canlı (her türden sinek, kelebek vb. ) dikkatsizliğiniz yada önemsememeniz yüzünden size hayatı zindan edebilir.

Nasıl mı ? Taşıyacağı bir yabancı organizma yada bırakacağı larva ile bunu çok rahat yapar. İşin her aşamasında hijyen derken bunu kastediyoruz.
Bazen de hazır aldığınız, kaliteli diye düşündüğünüz,  aslında belki iyi niyetle yapılmış ama bünyesindeki suyu fazla gelmiş kompostlarda bu işe çanak tutar.

Tedbirli olmakta her zaman fayda vardır, üretim yerinizde her türden kanatlı için tuzaklarınız olsun.





Hiç yorum yok:

Yorum Gönder