·
Bu işi
evinizin bir odasında yada bodrumunda hobi amaçlı yapacaksanız hiçbir kanuni
prosedür gerekmiyor,
·
Bu işi köyde/
mezrada ticari amaçlı yapacaksanız ziraat odasına ve o yerin ilgili tarım
müdürlüğüne (çiftçi kayıt ) kayıt olup vergi ödemeden üretiminizi yapıp direk semt pazarlarına yada
bu tarz pazarlara ürün tedarik edenlere verebilirsiniz,
·
Bunların
dışında bu işi daha büyük ölçekte yapmak, ürününüzü her yerde herkese satmak istiyorsanız, adınıza kuracağınız özel
yada oluşturacağınız tüzel kişilikle maliyeye kaydolmanız gerekmektedir.
·
Maliyeye
kaydolmanız, devlet sistemine kazancınızdan pay vermeniz resmi anlamda iş tamam
anlamına gelse de, sadece maliyeye kaydolmakla
iş bitmiyor. Esnaf kefalet, sebze ve meyve üreticileri odasına da
kaydolmanız gerekiyor. Ancak buraya kaydolduğunuz vakit ipotek karşılığı esnaf
kefalet kurumunun sağlamakta aracı olduğu ucuz / uzun vadeli kredilerden
istifade ediyorsunuz.
·
Markete
vereceğiniz ürünlerinizin üstünde,
ürününüzün özet içeriğinin , gramajının, işletmenizin kayıt no
sunun, adresinizin yazılı olduğu,
etiketinin ( stikır ) olması gerekir. İşletme kayıt nosu alabilmeniz için, bir
gıda mühendi marifetiyle işyeri kapasite raporu hazırlatıp ilgili tarım md. ‘
ne başvurmanız gerekmektedir.
·
Ticari
hayatta var olabilmeniz için kaliteli ve sürekli ürün sağlayabilmeniz gerekir.
İstiridye mantarı üretiminin miselden kuluçkaya, kuluçkadan hasat sonuna kadar
ortalama 90 günlük bir süreç aldığını göz önüne alırsanız, elinizde sürekli ürününüzün
olması için en az 2 yada 3 ünite üretim yerinizin olması, bunların
üretimlerinin aynı anda değil birbirinin
bitişine endeksli şekilde planlanması gerekir.
·
İstiridye
mantarının olmazsa olmazlarından misel ve kompost tedariği, ülkemizde henüz
çözüme ulaşmış gözükmemektedir. Bu iki malzeme yüzünden ticari anlamda yara
almış, aldanmış veya aldatılmış çok kişi vardır. İşin doğrusu ve gereği, eğer 2
yada 3 üniteniz varsa bu malzemeleride (misel ve kompost ) kendinizin
üretmesidir. Bu ihtiyaçlar içinde ayrıca bir kompost hazırlama ve fermantasyon
yeri (her biri ortalama bir ünite yer kaplar ) oluşturmanız lazımdır.
·
Hiç
bahsetmediğimiz konulardan biri soğuk hava deposu ihtiyacıdır. Gerek hasadını
yaptığınız ürünlerinizi kısa süre muhafaza edeceğiniz, gerekse kompost hazırlanması
için getirttiğiniz veya kendi hazırladığınız miselleri muhafaza etmeniz için en
azından 8-10 m2 oturumlu bir soğuk hava deponuzun olması kaçınılmazdır.
·
Elektrik
kesintisi için jeneratör, su kesintisi için su deposu, kaliteli su için ekstra
bir su arıtma sistemi oluşturmak gerekliliği de tartışılmayacak konulardandır.
·
Gıda
anlamında et lezzetinde, vitamin ve mineral içeriği etten daha faydalı bir ürün
üretiyorsunuz, zira içinde hiçbir tabii yada suni gübre yok, toprak yok, kimyasal
yok, mikro organizmaların çalışıp en güzel şekilde ürününüzü oluşturması için,
bu üretimin her aşamasında en azami hijyen ve sterilizasyon kurallarına
uyuyorsunuz, basit bir kanatlı canlı (her türden sinek, kelebek vb. )
dikkatsizliğiniz yada önemsememeniz yüzünden size hayatı zindan edebilir.
Nasıl mı
? Taşıyacağı bir yabancı organizma yada bırakacağı larva ile bunu çok rahat
yapar. İşin her aşamasında hijyen derken bunu kastediyoruz.
Bazen de
hazır aldığınız, kaliteli diye düşündüğünüz,
aslında belki iyi niyetle yapılmış ama bünyesindeki suyu fazla gelmiş
kompostlarda bu işe çanak tutar.
Tedbirli
olmakta her zaman fayda vardır, üretim yerinizde her türden kanatlı için
tuzaklarınız olsun.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder