Başlangıçta şunu
hatırlatmakta fayda var, youtube’ta bu konu ile ilgili görsel olarak bol
miktarda bilgi var (Türkçe ve İngilizce /istiridye mantarı yetiştirilmesi ya
da “oyster
mushroom cultivation” , yazarsanız bir sürü video çıkacaktır). İncelerseniz
görsel anlamda fikir ve bilgi sahibi olursunuz.
Okuyup inceledikçe,
öğrendikçe mantar üretiminin sütün mayalanıp yoğurda dönüştürülmesinden farklı
olmadığını ve bu işin sağlıklı yapılabilmesi için temizliğin (hijyen ve
sterilizasyon ) çok önemli olduğunu anlayacaksınız.
İstiridye mantarı
bitki ya da hayvan değildir, bitki ve hayvanların üreme yöntemleri ile üremez.
Ülkemizde sarı ve
pembe renkli olanlar pek yaygın değildir. Daha çok beyaz, gri ve kahve rengi
tonlarını içerenler vardır.
|
|
|
Halk arasında,
istiridye mantarı doğal tabiat ortamında çoğunlukla dibinde ya da gövdesinde
ürediği kavak yada kayın ağacının mantarı olarak ta anılır.
Bu ağaçların (kavak,
kayın vb. ) canlı gövdelerinde ya da kesilip ebatlanmış kütüklerinde de
istiridye mantarı üretim teknikleri vardır. Ancak bu tekniklerle üretim, süreç
anlamında uzun soluklu ve sabır gerektiren iştir.
İstiridye Mantarı
üretiminin aşamaları
· Misel
üretilmesi
· Kompost
hazırlanması
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder