13 Kasım 2016 Pazar

İSTİRİDYE MANTARI ÜRETİMİ

Başlangıçta şunu hatırlatmakta fayda var, youtube’ta bu konu ile ilgili görsel olarak bol miktarda bilgi var (Türkçe ve İngilizce /istiridye mantarı yetiştirilmesi ya da  “oyster mushroom cultivation” , yazarsanız bir sürü video çıkacaktır). İncelerseniz görsel anlamda fikir ve bilgi sahibi olursunuz.
Okuyup inceledikçe, öğrendikçe mantar üretiminin sütün mayalanıp yoğurda dönüştürülmesinden farklı olmadığını ve bu işin sağlıklı yapılabilmesi için temizliğin (hijyen ve sterilizasyon ) çok önemli olduğunu anlayacaksınız.
İstiridye mantarı bitki ya da hayvan değildir, bitki ve hayvanların üreme yöntemleri ile üremez.
Ülkemizde sarı ve pembe renkli olanlar pek yaygın değildir. Daha çok beyaz, gri ve kahve rengi tonlarını içerenler vardır.

















Halk arasında, istiridye mantarı doğal tabiat ortamında çoğunlukla dibinde ya da gövdesinde ürediği kavak yada kayın ağacının mantarı olarak ta anılır.





Bu ağaçların (kavak, kayın vb. ) canlı gövdelerinde ya da kesilip ebatlanmış kütüklerinde de istiridye mantarı üretim teknikleri vardır. Ancak bu tekniklerle üretim, süreç anlamında uzun soluklu ve sabır gerektiren iştir.

 







İstiridye Mantarı üretiminin aşamaları

·         Misel üretilmesi
·    Kompost hazırlanması
·    Mantar üretilmesi

Her biri başlı başına ticari bir sektör olan yukarıdaki başlıklar, ayrı ayrı yapılabileceği gibi farklı kombinasyonlarda aynı işletme çatısı altında da yapılabilmektedir

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder