11 Kasım 2016 Cuma

MİSEL NEDİR ?


İyi bir misel kaliteli istiridye mantarının olmazsa olmazlarındandır. Miselin kaliteli ya da kalitesiz olduğunu nasıl anlarız diye sorulursa:
Ticari anlamda hazırlanmış ve torbalanmış bir miselin kaliteli olup olmadığını ekimini yapmadan ancak laboratuar şartlarında anlayabilirsiniz. Bunun dışında,  uygun şartlarda ekimini yapıp, kuluçka dönemini inceleyip, mahsulünü almadan iyi ya da kötüdür diyemezsiniz.  
Miseli oluşturan sporlar, yabancı mikro organizmalardan arındırılıp, ne kadar saf kültürden oluşturulursa, o miselden elde edilecek mantarlar o kadar güzel ve alımlı olur. Karışık sporlarla oluşturulmuş ya da içine yabancı mikro organizmalar girmiş/sinmiş misellerden elde edilen mantarlar lezzetleri iyi olsa da görüntü anlamında güzel değillerdir.




Misel üretimindeki işlemler uzmanlık istese de öğrenmeye meraklı insanın deneyerek / danışarak / araştırarak yapamayacağı yoktur, yeter ki candan istensin.

Mantarı doğada, sporlar (tek hücreli canlılar / organizmalar) üretir.



Mikroskop altında istiridye mantar sporlarının görünüşü


Bu mikro organizmaların sterilize edilmiş,  buğday, mısır tanesi, arpa, akdarı (kuş yemi ) ya da yulaf ile laboratuar ortamında bir araya getirilip çoğalması sağlanır. Bu işleme aşılama ya da mayalama diyebilirsiniz. Aşılanmış  buğday, mısır tanesi, arpa, akdarı (kuş yemi ) ya da yulafa halk arasında mantar tohumu dense de bilimsel adı miseldir.




Misel adayı çeşitli hububat ürünleri



Gelişmiş misel görünümü ve ticari satışta ambalaj şekli

Aşılama ya da mayalama işleminde taze, anaç mantarlardan alınmış sporlar, oda sıcaklığında (20-22 0C ) loş ışıkta, sterilize edilmiş buğday, mısır tanesi, arpa, akdarı (kuş yemi ) ya da yulaftaki protein ve karbonu özümseyerek çoğalırlar.


Miseli oluşturan sporlar laboratuar ortamında yıllarca saklanabilir, istendikleri anda devreye alınabilirler.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder