İyi bir misel kaliteli istiridye mantarının olmazsa olmazlarındandır. Miselin kaliteli ya da kalitesiz olduğunu nasıl anlarız diye sorulursa:
Ticari anlamda hazırlanmış ve torbalanmış bir miselin kaliteli olup olmadığını ekimini yapmadan ancak laboratuar şartlarında anlayabilirsiniz. Bunun dışında, uygun şartlarda ekimini yapıp, kuluçka dönemini inceleyip, mahsulünü almadan iyi ya da kötüdür diyemezsiniz.
Miseli oluşturan sporlar, yabancı mikro organizmalardan arındırılıp, ne kadar saf kültürden oluşturulursa, o miselden elde edilecek mantarlar o kadar güzel ve alımlı olur. Karışık sporlarla oluşturulmuş ya da içine yabancı mikro organizmalar girmiş/sinmiş misellerden elde edilen mantarlar lezzetleri iyi olsa da görüntü anlamında güzel değillerdir.
Misel üretimindeki işlemler uzmanlık istese de öğrenmeye meraklı insanın deneyerek / danışarak / araştırarak yapamayacağı yoktur, yeter ki candan istensin.
Bu mikro
organizmaların sterilize edilmiş,
buğday, mısır tanesi, arpa, akdarı (kuş yemi ) ya da yulaf ile
laboratuar ortamında bir araya getirilip çoğalması sağlanır. Bu işleme aşılama
ya da mayalama diyebilirsiniz. Aşılanmış
buğday, mısır tanesi, arpa, akdarı (kuş yemi ) ya da yulafa halk
arasında mantar tohumu dense de bilimsel adı miseldir.
|
|
Misel adayı
çeşitli hububat ürünleri
|
|
|
Gelişmiş misel
görünümü ve ticari satışta ambalaj şekli
|
Aşılama ya da
mayalama işleminde taze, anaç mantarlardan alınmış sporlar, oda sıcaklığında
(20-22 0C ) loş ışıkta, sterilize edilmiş buğday, mısır tanesi,
arpa, akdarı (kuş yemi ) ya da yulaftaki protein ve karbonu özümseyerek
çoğalırlar.
Miseli oluşturan
sporlar laboratuar ortamında yıllarca saklanabilir, istendikleri anda devreye
alınabilirler.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder