İstiridye mantarında hasadın
nasıl yapılması gerektiğini açıklamadan önce iyi bir hasat yerinin nasıl olması
gerektiğini değerlendirelim.
Bir alanın hasat yeri olarak
değerlendirilebilmesi için, dış iklim (yağmur, kar, güneş ve rüzgar)
şartlarından etkilenmeyecek, dışa kapalı, uygun giriş ve çıkışı (hava, insan,
araç için) olan ve içinde yeterli oksijen barındıran bir yer olması gerekir.
Bu işin üretimi için çadır
kurulumunu pazarlayanlar genelde “anahtar teslimi sistem kuralım, çadırda
şu kadar kompostu yerleştirip, şu kadar ürün alırsınız, 15-20 günde üretime
başlayabilirsiniz, şu kadar zamanda yatırımınızı amorti edersiniz“ derler. Dediklerinde
kısa vadede gerçeklik payı da vardır ancak bu tarz bir işin kurulumunu yapmak
isteyenlerin uzun vadeli düşünmelerinde her zaman fayda vardır. Şöyle ki:;
· Üretim çadırda olabilir, ancak çadır
tarzı yapıların ömrü kısadır, birkaç mevsim sonra ısı farklılıklarından deforme
olurlar ve örtüyü ve izolasyonu yenilemeniz / rehabilite etmeniz gerekir. İşten
vazgeçip satmak istemeniz durumunda ise satış işlemini gerçekleştirmeniz çok
zor olacaktır. En güzeli basit, kagir bir inşaat tarzı seçmeniz olacaktır.
Burada seçeceğiniz duvar kalınlığı belki de ekstra yüzey izolasyonu yapmanıza
gerek bile bırakmayacaktır. Bunun için gaz beton ya da poliüretan sandviç
paneller önerimizdir.
· Gelen kompostun yerleştirilmesi ve işi
biten kompostların rahatlıkla alınabilmesi için kurulacak mekana en az 10- 15
ton yük taşıyan bir kamyonun rahatlıkla girip çıkabileceği pozisyon oluşturmak
işçilik ve zamandan kazanma anlamında faydalıdır.
· Sistem pazarlayanlar, ortalama 100 m2
gelen bir alana (ki biz bu alana ortalama bir ünite diyoruz) 48.000 btu‘ luk
bir klimanın ısıtma ve soğutma amacıyla kullanılması gerektiğini söylerler. Bu
öngörü tüm yıl için geçerli değildir. Bu sistemi kurarken veya kurdururken
bulunulan yerdeki mevsimsel ortalama iklim değerlerini inceleyip hareket etmek
gerekmektedir. Yanlış seçimler/tercihler yüzünden öyle bir an gelir ki klima
yeterli sıcaklığı / soğukluğu sağlamayabilir.
· Sudan istifade ederek ortam ısısını en
az 10 0C düşüren ve
piyasada evaparatör diye adlandırılmış olan, elektrik sarfiyatı klimaya göre
daha az olan basit sistemlerin bu işte kullanılması daha uygundur. Klimalar bu
sistemlere yardımcı olarak değerlendirilmeli ve çok zorlanılan durumlarda
devreye alınmalıdır. Diğer türlü kazancınızın çoğunu elektrik dağıtım
firmalarına aktarır ve maliyetlerinizi artırmış olursunuz.
· İstiridye mantarı üretiminde hasat
dönemi için 10-15 0C,
kuluçka dönemi için ise 20-25 0C
sıcaklık yeterlidir. Üretim yeri duvarlarını uygun kalınlıkta gaz beton ya da
poliüretan sandviç panellerle yaparsanız sistemin istediği bu sıcaklıkları,
basit soğutma yada ısıtma araçlarıyla sağlamanız zor olmaz. Ancak üretim yapmak
üzere kiraladığınız ya da başka amaçlar için yapılmış bir mekanda üretim
yapacaksanız bu mekanları gereken sıcaklığı sağlayacak şekilde rehabilite
etmeniz gerekir.
· Bu amaçla önerebileceğimiz en uygun
yüzey izolasyon malzemesi, köpük diye adlandırdığımız yüksek yoğunluklu
(strafor) yüzey kaplama malzemesi ile tavan ve duvarları yöresel iklim
şartlarını da göz önüne alarak 3-5 cm kaplamanız uygun olur.
· Yine bu amaçla oluşturulmuş, dış ortam
ile iç ortam arasına kurularak, ortam sıcaklığının yaklaşık 10 0C düşmesini sağlayan, çöl
kliması olarak da anılan evaparatör kullanmanızda ekonomik anlamda yararınıza
olacaktır.
· Kompost bahsinde kompostların çeşitli
renk ve ebatlarda naylon torba, plastik kova veya kasalara yerleştirip
kullanılabileceğini söylemiştik. Bu hazırlanmış belli ağırlıktaki kompostların
hasat alanında nasıl tasnif edilip düzenlendiğine yakın plandan bakacak
olursak, bugüne kadar yapılmış uygulamalarda ağırlıklı olarak raflara
yerleştirme yöntemi ve torbalara doldurulmuş kompostlar için uygulanan askı
yöntemi gözümüze çarpacaktır. Bu yöntemlerde birim alana fazla kompost
yerleştirmek adına insan geçişlerinin kısıtlanacağı kadar sık oluşturulmuş
raflara ve askılara rastlanır.
Bu uygulamaların dışında, birçok
yabancı ülkede küçük kavanoz (plastik ya da cam) veya daha küçük plastik torbalara
(1-2 kg kapasiteli ) yerleştirilmiş kompostların eğik raflarda sıfır
aralıklarla yerleştirilmesi yöntemi de bulunmaktadır.
· İster raf, ister askılı torba sistemi,
ister üst üste yerleştirilen kova sistemi olsun, her halükarda hasat esnasında
her torbaya rahatlıkla erişmek mümkün olmalıdır. Grup olarak da düzenlenen raf
ya da askı sistemi toplam genişliğinin 100-120 cm’yi geçmemesi iyi olur.
· İster raf, ister askılı torba
sisteminde olsun, torba dışında gelişecek mantarların rahat büyüyüp
gelişebilmesi için her iki kompost arasının minimum 15-20 cm bırakılması
gerekmektedir.
Burada
mavi renkle ifade edilen çember kompostun yerleştirildiği torbayı (25-30 cm),
ondan sonra gelen 10-15 cm’lik alanı sınırlayan çember, mantarlar üredikleri
zaman oluşacak sınır alanı ifade etmektedir.
|
·
Aşağıdaki
çift torba yerleşimleri gösteren 1. alternatif, bizce ideal yerleşim şeklidir.
Kullandığınız torba çapına göre, torba merkezleri arası mesafenin 50 ya da 60
cm olması , hasat sonucu oluşan mantarların birbirlerine değmeden gelişmelerine
imkan sağlar. 2. Alternatif yerleşim şekli daha çok alan darlığı varsa
uygulanmalıdır. Burada torbaların birbiri ile kesişen hasat bölgelerinde hasat
deliği bulunmadığı ya da bulunmaması gerektiği düşünülmüştür.
·
Aşağıda
1. (ideal ) ve 2. Alternatif yerleşimlere göre yapılmış gruplama örneği
bulunmaktadır. Aynı torba sayısını sık yerleştirme neticesinde 4,2 mt mesafede
1,56 m2 gibi bir alan kazanımı olmuştur. Ancak bu daraltma daha fazla kompost
yerleşmesine olanak sağlasa da mevcut kompostlardan çıkacak mantarların
ihtiyacı olan oksijeni uygun şekilde almalarına engel teşkil edecektir. Mecbur
kalmadıkça ideal yerleştirme mesafelerine uymakta fayda vardır.
·
Hasat
yeri olarak kullanılmak üzere planlanmış alanın eni boyu ne olursa olsun
öncelikli olarak düzenlenecek bu kompost guruplarının etrafından dolaşmak
aralarına girmek sorun olmamalı, gerek insan geçişi, gerekse hasat aracı
(ortalama bir market içi arabası gibi düşünmek lazım ) için en az 80-100 cm eninde mesafe
bırakılmalıdır.
·
Kompost
torba aplikasyonu açısından askı ya da raf sistemi yapmanın yerleştirilecek
toplam kompost ağırlığı açısından pek bir farkı yoktur. Neticede örneklerde
gösterdiğimiz yerleşimi aynı oturumla raflara da yapabilirsiniz. Fark sadece,
askı sistemi fazla bir çelik konstrüksiyon içermediği için daha ekonomiktir.
Ancak raf sistemi de yapılacaksa içeri rahat araç girişi olması için rafların
mobil (hareketli) düzenlenmesinde, kompostu kendiniz üretmeyip başka bir
işletmeden almanız durumunda, malınızı taşıyan aracın içeri kadar girip
askılama ya da yerleştirmenize imkan sağlaması gibi bir faydası bulunmaktadır.
Böylelikle işlemleri bitmiş kompost torbalarının da boşaltılması kolay olacaktır.
Hasat alanına kompost yerleştirilmesi ile ilgili askı ya da raf yükseklik ve toplam alan durumlarını
değerlendirelim:
Aşağıdaki
çizimde örnek olması açısından toplam alan (1 ünite) 7,00 x 15,00 = 105,00 m2
seçilmiştir. Kullandığımız torbaların çapı 25 cm, boş boyu 70 cm’dir. Kompost ile
birlikte ölçülen boy ortalama 42-45 cm;
çok sıkı olmayan ağırlığı da 8-10 kg gelmektedir. Örnek hesaplamada boy 45 cm, ağırlık ise 9 kg kabul edilmiştir.
Buna göre
Burada
kompost torbalarının arası yaklaşık 30 cm bırakılmıştır. Torba yüzeyinin her
yerinden mantar çıkabilir ve rahatça gelişebilir.
Pembe
renk kontur çizgisi sınırları gösterir ve şayet raf sistemi yapılacaksa raf
ölçüleri bu kontur ölçülerine göre düzenlenebilir.
|
|
|
Burada
kompost torbalarının arası yaklaşık 15 cm bırakılmıştır. Torbaların yürüme
yollarına bakan yüzeylerinde büyüme ve gelişmede sıkıntı olmasa da, torba
yüzeyinin her yerinden mantar çıkması durumda, birbirini gören yüzeylerde
sadece biri için uygun mesafe kalmıştır. Mecbur kalmadıkça bu tarz
yerleştirme tercih edilmemelidir.
Pembe
renk kontur çizgisi sınırları gösterir ve şayet raf sistemi yapılacaksa raf
ölçüleri bu kontur ölçülerine göre düzenlenebilir.
|
|
|
Yandaki
çizimde örnek olması bakımından kat yüksekliği 3,50 mt kabul edilmiştir.
Belirtilmiş olan ölçüler dahilinde torbalar aşağıdan yukarıya
yerleştirilmiştir.
1. Tarz torba yerleştirme
Buna
göre toplam6 sıra oluşmuştur. Ancak gördüğünüz gibi çok yoğun bir yerleştirme
şekli olduğu görülüyor. .tavana monte edilecek aydınlatma armatürleri ile
sisleme vb. sistemi için yeterli alan kalmamaktadır. Bu arada hasat yapacak
insanın rahat çalışma yüksekliğini de göz önüne almak gerekmektedir. 2,0 mt
yükseklikten sonrası mantar gelişimini gözleme, hasat, torba asma ve çıkartma
açısından ekstra işçilik ve katkı (merdiven vb. ) gerektirir.
|
|
|
2.
Tarz düşey torba yerleştirme,
yandaki kesitte göreceğiniz gibi tavan kısmında torbanın birini alınca 65 cm
gibi bir boşluk oluşmaktadır. Bu boşluk aydınlatma, havalandırma , sisleme
vb.’ nin yerleştirilmesi için istifade edilecek faydalı bir boşluktur.
Kullanacağınız
ya da yaptıracağınız ünitede kat yüksekliği kaç mt gelirse gelsin tavan
kısmında en az 50-150 cm boşluk bırakmak çok uygundur .
|
Kompost
yerleştirilebilecek nokta sayısı
|
Kompost
sıra sayısı
|
Toplam
kompost torba sayısı
|
Ortalama
Kompost torba ağırlığı
|
Toplam
ağırlık (kg)
|
|
1
Alternatif yerleştirme
|
144
|
4
|
576
|
9
|
5184
|
2
Alternatif yerleştirme
|
231
|
4
|
924
|
9
|
8316
|
1
Alternatif yerleştirme
|
144
|
5
|
720
|
9
|
6480
|
2
Alternatif yerleştirme
|
231
|
5
|
1155
|
9
|
10395
|
Yukarıdaki tabloda
farklı iki yerleştirme kombinasyonunda ortalama 105 m2 gelen bir üniteye
koyabileceğiniz toplam kompost miktarını görüyorsunuz. Boyuna 4 sıra yapmak
ideal gözüküyor. Buradaki 2,30 mt toplam torba yüksekliğinde çalışmak için ayak
altına yerleştirilebilecek basit bir basamak yapısıyla rahat bir çalışma ortamı
oluşur. Boyuna 5 ve daha fazla torba asmak
ekstra araç (merdiven )
gerektirecektir.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Kompost yerleştirmede şimdiye
kadar anlattıklarımız daha çok askı/asma sistemiyle ilgili olsa da bu işi
raflarda yapmak isteyenler şunlara dikkat etmelidir.
· Torba taşıyacak çelik konstrüksiyon
imalatı askı (halat) sistemine göre daha pahalıdır.
· Sürekli rutubetli bir ortamdaki çelik
konstrüksiyon raf yapısı kısa sürede boya ve bakım isteyecektir. Bundan
kurtulmak için çelik imalatı galvaniz ya da paslanmaz malzeme ile yaptırmak
daha da pahalı olacaktır.
· Rafların hareketli (mobil ) yapılması
temizlik ve bakım ile kompostun ünite içine yerleştirilmesinde ve kullanılmış
kompostların atılmasında araç girişi/çıkışında çok faydalı olacaktır.
Aydınlatma için gün ışığı tabir
edilen floresan etanj tip (nemden etkilenmeyen ) armatürleri kullanmak
uygun olacaktır.. Yapılacak aydınlatmanın ölçüm değerlerinin 200-1000 lüx ‘ ü
sağlaması gerekmektedir.
|
|
Yandaki
resimde görülen basit aydınlatma ölçüm cihazı işinizi görecektir. Ortamın en
loş yerinde 200 lüx aydınlatma sağlayabiliyorsanız aydınlatma gerekliliği
sağlanmıştır.
|
· Ortam
nemlendirmesini çeşitli yöntemlerle yapmanız mümkündür. Bunu ortam duvarlarını
veya zeminini ıslatarak yapabileceğiniz gibi seralarda kullanılan tarzda sulama
sistemleri ve nozulları ile de yapabilirsiniz. Ancak bu şekilde nemlendirme çok
fazla işçilik ve dikkat ister. Periyodik takip ve fazla su sarfiyatından dolayı
maliyeti de yüksektir. Bu tarz nemlendirmede ister istemez mantar yüzeyine de
su gelecektir. Mantarların yüzeyinin uzun süre nemli kalması, su barındırması
istenmez.
· Günümüzde
nemlendirme için, yüksek basınçta çalışıp doğal ortamdakini aratmayan sis
oluşturan, bu sayede ortam nemini ayarlayabileceğiniz çok çeşitli markalarda
cihazlar mevcuttur. Ünitenizin kapasitesine göre birini seçip
kurmanızda/kurdurmanızda fayda vardır. Bunların ilk kurulum bedelleri yüksek
gözükse de yaptıkları işe göre uzun vade de en ucuz sistemler bunlardır.
·
Ayrıca daha çok
ilaçlama amacıyla düzenlenmiş ancak sisleme ve nemlendirme işinde
kullanabileceğiniz piyasada pulvarizatör olarak adlandırılan çeşitli
kapasitedeki dizel yada elektrikle çalışan cihazlar da vardır.
Kompost içerisindeki
besin maddelerinin miseli oluşturan sporlar tarafından parçalanması sonucu
karbondioksit ortaya çıkar. Kuluçka döneminde bu istenir ancak kuluçka dönemi
sonunda yavru mantarlar oluşmaya başladıktan sonra dışarıdan havalandırmayla
oksijen miktarı yükseltilerek, biriken karbondioksit uzaklaştırılmalıdır.
Mantar misel yapısı yüksek karbondioksit (%20) oranlarında gelişebilir ancak
mantar oluşumlarının gelişebilmesi için oksijene ihtiyaç vardır. Mantar hasat
ortamında karbondioksit miktarının önemli bir derecede düşürülmesi ve oksijen
oranın arttırılması mantar taslaklarının oluşması ve gelişmesi için önemlidir.
Yeterli hava sirkülasyonu sağlanması mantar oluşumu için olmazsa olmazlardandır.
Havalandırma
işleminin ortamın sıcaklığını ve nemini değiştirme etkisi oldukça kuvvetli
olduğundan aşırıya kaçılmamalıdır.
Üretim ortamında
biri hava emişi diğeri mevcut havanın tahliyesi için olmak üzere en az iki
fanın olmasında fayda vardır. Fan kapasitesinin tayininde en önemli etken ortamdaki
toplam hava miktarı (m3 ) ve sizin bu havayı ne kadar süre içinde
değiştirmek istediğinizdir. Alacağınız fanların üzerindeki etiketlerde bir
saatte kaç m3 havayı işleyebilecekleri yazar. Yüksek kapasiteli fan seçip hava
sirkülasyonunu bir anda yaparak ortamda rüzgar etkisi yaratacak fan almak
yerine, değişimi bu etkiye yaratmadan yapacak fanları tercih etmek daha iyidir.
Satış yerinde çapları aynı gözükse de kapasiteleri farklı olan bu cihazların
kapaklı ve yabancı varlıkların (sinek, böcek vb.) ortama girişine engel olacak şekilde süzgeçli
olmasında fayda vardır.
Fanlar üretim yeri
yapısının kısa kenarındaki duvarlara yerleştirilmeli, hava emişi için olan
duvarın üst kısmına (tavandan 50 cm gibi aşağıya) ,
tahliye için olanı alt kısmına (döşemeden
30 cm gibi yukarıya) yerleştirilmelidir.
İzolasyonu
tamamlanmış, ısı, evaparator, havalandırma ve
nemlendirme sistemleri tamamlanmış üretim yerinde, raf yada askı sistemini de tamamladıysanız ,
kuluçka dönemini tamamlamış kompostlarınızı bulundukları ortamdan alıp üretim
ortamındaki yerlerine koyarak üretim sürecini başlatabilirsiniz.
Bu işin doğrusu
kompost üretimi ve kuluçka yeri konularında bahsettiğimiz gibi, kuluçka
döneminin üretim yerinde yaptırılması, hazırlanan kompostların doğrudan üretim
yerindeki raf yada askılara yerleştirilmesi mükerrer taşınma ve kompostta
olabilecek ihtimal hasarları ortadan kaldıracaktır.
Sadece ortam
değişkenlerinin (ısı, ışık, nem ve havalandırma ) ayarlarını kuluçka dönemi şartlarından,
üretim dönemi şartlarına çevirmek hasat dönemini başlatacaktır.
HASAT
DÖNEMİ OLMASI GEREKEN ORTAM DEĞERLERİ
|
Bu ortam
değerlerini sağladıktan sonra kuluçka dönemini tamamlamış mantarların
yaşayacağı gelişimler aşağıdaki
resimlerde gösterilmiştir.
|
|
SICAKLIK
|
10 -18 0
C
|
|
RUTUBET
|
75-85%
|
|
KARBON DEĞERLERİ
|
400-800 PPM
|
|
AYDINLATMA
|
12 SAAT /
GÜN
|
|
|
|
|
|
Kuluçka dönemi başlayalı birkaç gün
olmuş kompostun durumu
|
Yaklaşık kuluçka dönemi ortasındaki
kompostun durumu
|
Kuluçka
dönemi sonuna doğru kompostun durumu
|
|
|
|
|
Kuluçka
dönemi sonu
|
Kuluçkadan çıkış, Hasat dönemi
başlangıcı bebek mantarların oluşması
|
Bebek
mantarlar
|
|
|
||
Genç
mantarlar
|
||
|
|
||
Yetişkin
mantarlar
|
||
Kuluçka dönemi sonu / hasat dönemi başlangıcı ile hasat dönemi sonu arası yaklaşık 45 gün sürmektedir. İstiridye mantarında ürünü sebze ve meyvelerde olduğu gibi tek seferde toplamanız mümkün değildir. Ürünler 7-10 günlük dönemlerde yoğunlaşır ve siz toplarsınız. Bu dönemlere flaş denir (1.flaş , 2. flaş gibi ).
Mantar üretenler arasında neredeyse standart hale gelmiş olan " hazırlanmış toplam komposttan en az % 25 hasat yapılır " kanaatindeki % 25 ' in % 70 ' ini ilk flaşta alma şansınız vardır.
Aslında bu rakamlar ayeti kerime değildir artı eksi % 5 değişiklik gösterebilir. Ancak şuda yadsınmaz bir gerçektir ki uygun şartları sağlarsanız istiridye mantarında mucizeler yaşarsınız.
Yetişkin hale gelmiş mantarlar steril eldiven takmış elemanlarca torbadan kopartılarak taşıma kasalarına yerleştirilir, daha sonra kök kısımlarını (kompost içeriği saman yada pamuk atığından ) temizlemek gerekir. Buradaki kopartma eylemi dalından meyve kopartmak gibi algılanmamalıdır. Mantarlar bitki olmadıkları için güçlü kökleri yoktur. Yetişkin bir istiridye mantarını ( öbek halde ) kendinize çektiğiniz an bulunduğu yerden ayrılır.
Mantar üretenler arasında neredeyse standart hale gelmiş olan " hazırlanmış toplam komposttan en az % 25 hasat yapılır " kanaatindeki % 25 ' in % 70 ' ini ilk flaşta alma şansınız vardır.
Aslında bu rakamlar ayeti kerime değildir artı eksi % 5 değişiklik gösterebilir. Ancak şuda yadsınmaz bir gerçektir ki uygun şartları sağlarsanız istiridye mantarında mucizeler yaşarsınız.
Yetişkin hale gelmiş mantarlar steril eldiven takmış elemanlarca torbadan kopartılarak taşıma kasalarına yerleştirilir, daha sonra kök kısımlarını (kompost içeriği saman yada pamuk atığından ) temizlemek gerekir. Buradaki kopartma eylemi dalından meyve kopartmak gibi algılanmamalıdır. Mantarlar bitki olmadıkları için güçlü kökleri yoktur. Yetişkin bir istiridye mantarını ( öbek halde ) kendinize çektiğiniz an bulunduğu yerden ayrılır.
Kök temizleme, hijyeni sağlanmış
ortamda yapılır ve ürün satış için verileceği yere göre plastik kasalara (semt
pazarı yada sebze haline verilecekse ) veya marketler için uygun şekilde
ambalajlara yerleştirilir
|
|
|
|
Kök temizliğinin başlaması
|
||
|
|
|
|
Tartma ve kök temizliği
|
Ambalajlama
|
Paketleme
|
|
|
|
|
Sebze haline yada
semt pazarına
|
Marketlere
|
Nakliye için
sandıklama
|













































Hiç yorum yok:
Yorum Gönder