İstiridye mantarı
üretiminde, misellerin, içine konduğu kompost malzemesinde rahat ve hızlı
gelişebilmeleri için (kolonize olabilmeleri için) istenen nem oranı % 65 ile % 75 arasıdır. Bu işin bilimsel
araştırmasını yapmış olanlar ideal nemin % 67 olması gerektiğinde fikir
birliğindedirler. Biz de elimizden geldiği kadar hazırladığımız kompostlarda bu
oranı sağlamaya çalışmaktayız. Belirtilen nem oranlarının altında (az nemli
ortam) gelişme geç olmakta ya da
olmamakta; üstünde (aşırı nemli ortam ) ise miseli oluşturan sporların yanında
farklı sporlar (yeşil küf şeklinde) oluşup misel gelişimine engel
olmaktadırlar.
İdeal oranı kabul
edersek kompost malzemesinin toplam ağırlığının
%33 ‘ü kuru malzeme %67’ si su
olmalıdır.
Bu hesap pratik
olarak şu şekilde tayin edilmektedir: yıkanmış ve fazla suyu atılmış malzemeyi,
elinizi yumruk yapıp sıktığınızda suyun damlamaması ve aynı zamanda malzemenin
hamur gibi kütle halinde kalmaması gerekmektedir.
Teknik olarak bu işi
yapmak isterseniz, kompost hazırlamada kullanacağınız birim miktardaki
malzemeyi tartıp uygun gereçler ile (fırın veya otoklav) kurutmanız ve tekrar
tartmanız gerekir ki öncelikli olarak mevcut malzemenin bünyesindeki nem oranı
tespit edilebilsin. Bu tespit ayarlayacağınız nem oranı için malzeme bünyesine
daha ne kadar su eklemeniz gerektiğini size bildirir. Yani örneklersek;
·
Kompost
hazırlayacağımız, mevcut malzemenin 1 kg(1000 gr ) ‘ına A diyelim,
·
Bu mevcut
malzemenin fırında kurutulduktan sonra oluşan ağırlığı 900 gr gelsin ve buna da
B diyelim,
·
A-B / A
= 1000 gr-900 gr/1000 gr =0,10 olur, buda mevcut malzemenin % 10 oranında
normal şartlarda nemli olduğunu ifade eder. Malzememizin kuru ağırlığı 900 gr gelmektedir,
bunu olması gereken % 33 kabul edersek,
·
900/0.33
=2727 gr çıkar ki bu da hazırlanan kompostun olması gereken ağırlığı
demektir.Yani
2727
gr * 0,33 =900 gr kuru malzeme,
2727
gr * 0,67 =1827 gr kuru malzemede olması gereken toplam su miktarı demektir
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder