Misel oluşumunda
kullanılacak buğday, mısır
tanesi, arpa, akdarı ya da yulafın
temin edilip temiz su ile berrak görüntü oluşuncaya kadar, her türlü toz ve topraktan
arındırılacak şekilde, birkaç defa yıkanır ve yaklaşık 12-24 saat dinlenmeye
bırakılır
|
|
Dinlendirilmiş yaklaşık
1 kg malzemeye 1-1,5 çay kaşığı herhangi bir cins saten ya da sıva alçısı,
aynı şekilde kahve eklenerek, 12-24 saat dinlendirilir. Daha sonra 10 dakika
kaynatılır ve suyu süzülür.
|
|
Suyu süzülmüş malzeme
bir kavanozun 2/3 ‘üne denk gelecek şekilde yerleştirilir, üzerine sporların
solunum yapması için yaklaşık 4 mm çapta açılmış 2 delikli kavanoz kapağı
kapatılır. Kapağın üzerine alüminyum folyo buhar girmesine engel olacak
şekilde sarılır. Kavanoz suyla direk teması olmayacak şekilde düdüklü
tencereye (otoklav) yerleştirilir. 15
atü basınçta 20 dakika kaynatılıp soğumaya bırakılır.
|
|
Soğutulmuş malzeme
içine, el ile ortadan ikiye ayrılmış anaç mantarın sap ile yaprağının
buluştuğu kısımdan alınan birkaç parça eklenir (parça ne kadar ufak olursa
işlem o kadar sağlıklı olur) ve kavanoz kapağı kapatılmadan kapak altlığı
olarak kağıt havlu veya peçete ile kapağa altlık bırakılması yabancı mikro
organizmaların kavanoza girmesini engeller.
|
|
Buradaki resimler işlemi anlatmakta yetersiz olabilir bu işlemi
daha detaylı anlamak için yabancı kaynaklı videolu anlatımı “Let's Grow Mushrooms! 2 1
Cloning Mushroom Tissue” ibaresini youtube’ da
yazarak açılan video dan inceleyebilirsiniz.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder